Ghetoul de lux cu 8 grade în casă ! Istoriile necunoscute ale cartierului Primăverii !
GIUCLEA GIUCLEA
5.56K subscribers
7,039 views
0

 Published On May 3, 2024

Bine ați venit în cartierul Primăverii!

Astăzi ne-am reîntâlnit cu istoricul Mihai Burcea ca să luăm la pas cartierul Primăverii.

Pornim plimbarea de la Piața Aviatorilor unde aflăm că în trecut a purtat mai multe nume cum ar fi: Piața Jianu, Piața Adolf Hitler, Piața Iosif Vissarionovici Stalin.
Despre fostul parc Herăstrău aflăm că în trecut a purtat denumirea de Parcul Național și că astăzi se numește Parcul Regele Mihai.
Bulevardul Aviatorilor are acest nume din 1960 pentru că până atunci s-a numit Bulevardul Iosif Vissarionovici Stalin, ca mai înapoi să fi purtat numele Bulevardul Jianu.

Ne vom plimba pe mai multe străduțe ale cartierului Primăverii, cartier ale căror terenuri au aparținut băncii Marmorosch Blank care la rândul ei a vândut o parte din proprietate societății de electricitate și gaz, iar o altă parte a dat-o către Primărie.

Pornim plimbarea de la începutul Bulevardului Primăverii fostă Aurel Cosma, fostă Jdanov, și vedem poza de la inaugurarea Bulevardului din 7 Noiembrie 1948 intitulat atunci Bulevardul Jdanov. Au fost prezente mai multe personalități importante ale vremii cum ar fi Ana Pauker, Rotar Rădăceanu, Gheorghe Gheorghiu Dej, și alții.

Ne continuăm plimbarea pe Bdul Primăverii ca să vedem Vila de la numărul 3 unde în anii '60-'70 au locuit copii soților Văleanu. Jean Văleanu a fost director al Publicației Politice iar după emigrarea familiei, în această vilă a locuit Clara Cușnir Mihaelovici, directoarea Școlii Jdanov.
La numărul 4 au stat în anii '50 mai multe persoane de rang înalt al perioadei respective dar și Horațiu Mălăiele care a locuit timp de 3 ani imediat după Revoluția din 1989.

Din Bulevardul Primăverii intrăm pe strada Herăstrău către Bulevardul Mircea Eliade care a purtat denumirea de Bulevardul Mihai Kalinin și admirăm Vilele în care au locuit mai mulți Miniștri și oameni importanți din nomenclatura vremii.
Ajungem la intersecția cu strada Armindenului și admirăm casa în care a locuit Dimitrie Gusti după care ne continuăm plimbarea pe strada Herăstrău în timp ce aflăm că austeritatea a lovit și cartierul Primăverii, unde într-o iarnă cumplită aici oamenii faceau frigul la fel că și în celelalte cartiere. Desigur că asta s-a întâmplat probabil de puține ori.

Ne întoarcem pe Bulevardul Primăverii că să vedem Vila de la nr 14 în care a locuit Eduard Mezincescu cel care a predat insula Șerpilor Sovieticilor.
La nr 16 au locuit Constantin Dăscălescu, prim-ministru Romaniei și Matei Socor dirijor, și cel care a făcut Imnul Republicii Populare Române.
La nr 17 a locuit Emil Botnăraș, Ministrul Forțelor Armate.
La nr 28 a locuit Iosif Chișinevschi secretar al comitetului central în anii '50.

Întram pe strada Heleșteului ca să vedem Vilele și să aflăm cine au fost cei care au locuit în ele.
La nr 3 este vila Liliana în care au locuit în anii '60 Dumitru Popescu Dumnezeu, Ministrul Adjunct al Culturii, iar în zilele noastre locuiește senatorul Marius Marinescu cel care a scăpat de la dispariție Parcul Bordei.
La nr 5 a stat Leon Naș care a fost Adjunctul Gospodăriei de Partid.
La nr 14 a locuit Martin Bercovici Academician cu un rol important în electrificarea Țării.
La nr 23 a locuit 1 an de zile Gheorghe Gheorghiu Dej.
La nr 26 a locuit Silviu Brucan.
La nr 22A a locuit Tudor Postelnicu.

Continuăm plimbarea și intrăm pe Strada Crângului unde la nr 15 vedem o Vilă în care a fost depozitată arhiva Partidului Comunist Român.
La nr 17 a locuit consilierul lui Nicolae Ceaușescu, Vasile Pungan.
La nr 17 a locuit Alexandru Demeter care a fost șeful Ministerului de Interne în anii '50.
La nr 9 a locuit Filozoful Nicolae Bellu care a fost șeful cinematografiei în anii '50.
La nr 3 a locuit Vasile Posteucă care a fost șeful Gospodăriei de Partid în anii '50.

Mergem pe Strada Anton Cehov la nr 8 ca să vedem Vila Premierului României Manea Mănescu din anii '70.

Ajungem la Palatul Ceaușescu care a fost construit în anii 1963-1965. Palatul este proiectat după planurile arhitectului Cezar Lăzărescu și observăm ca terenul din fața Palatului a fost retrocedat iar pe el se află astăzi Ambasada kuveitului acoperind vederea din Bulevardul Mircea Eliade a Palatului.

Următoarea arteră pe care ne plimbăm este Bulevardul Mircea Eliade.
Ne oprim în dreptul reședinței lui Ion Gheorghe Maurer, membru important al Partidului Comunist Român. Vedem câteva poze ale Vilei Lac 1, Lac 2 și Lac 3.
Ajungem pana la Club Bazin unde în unele seri Ceaușescu convoca la discuții liderii de partid și de guvern.
În imediata apropriere a Palatului vedem Vila în care au stat părinții lui Nicolae Ceaușescu, Andruță și Alexandrina Ceaușescu, cât și mama Elenei Ceaușescu Alexandrina Băzăvan sau Lența.

Ținem să reamintim că aceste materiale sunt făcute de către echipa Giuclea din resursele proprii, din plăcerea de a promova, conserva și arăta istoria noastră, a românilor.

Mihai Burcea
  / mihai.burcea.58  

show more

Share/Embed