Ne puteam opri pe Nistru ? Apropierea de Germania.
Raport Istoric Raport Istoric
14.4K subscribers
101,154 views
0

 Published On Dec 27, 2022

”S-a scris și s-a dezbătut mult despre participarea României la Al Doilea Război Mondial, despre cele două etape pro și contra alianței fasciste. Mulți au considerat și consideră că intrarea României în război și campania din Est sunt legitime și justificate până la Nistru. Dacă ne întoarcem la istoria acelor timpuri și dacă facem puțină analogie cu zilele noastre, răspunsul este simplu. Așa a fost mersul istoriei.

România a alunecat spre regimul totalitar și alianța cu Axa, în condițiile falimentării democrației interbelice, a alianțelor regionale și opțiunilor profranceze și britanice. Dilema dilemelor era cu cine și pentru cine să se opteze. Între Hitler și Stalin, generalul Ion Antonescu l-a preferat pe primul. De la 22 iunie până la 26 iulie 1941 a fost eliberat întregul teritoriu dintre Prut, Nistru și Marea Neagră.

Entuziasmul era pe buzele tuturor. Toți au acceptat și aprobat politica conducătorului statului. Indiferent de situație și atitudine, în 1941 toată lumea era de acord cu acțiunile mareșalului. În această atmosferă armatele române au continuat luptele dincolo de Nistru. Iuliu Maniu îi atrăgea atenția generalului că trecerea Nistrului înseamnă agresiune. Dar cine se putea opri? Prea era entuziasmul mare, prea era dorința de afirmare regională a României, după umilinţele din 1940 și prea era România legată de Pactul Tripartit. ” (Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean - www.cluj24.ro)

Bibliografie : Hitler, Regele Carol si Maresalul Antonescu - Andreas Hillgruber
Maresalul Antonescu la judecata istoriei - Coordonator Gh. Buzatu
http://cristiannegrea.blogspot.com/
https://historia.ro/
Revista Historia nr. 35/iunie 2021

Muzica : https://www.purple-planet.com/

show more

Share/Embed