Rondje van De Zaak: United Airlines, Vaulteq en Turkse handelsboycot
DeZaak DeZaak
710 subscribers
502 views
0

 Published On Apr 28, 2017

Willem Overbosch presenteert de nieuwste trends en gimmicks voor ondernemers tijdens het RTL-programma Z in Zaken. Bekijk de aflevering van 28 april.

We hebben allemaal de beelden gezien: een onschuldige passagier wordt uit het vliegtuig gesleept omdat het toestel overboekt was.

Misschien nog wel vreemder was het dat de vliegmaatschappij de dag erna nog probeerde alles goed te praten. In deze tijd van transparantie een enorme blunder natuurlijk.

En dat geldt ook voor bedrijven die lang niet zo groot zijn als United. ALS er iets misgaat, wees dan zo duidelijk, open en eerlijk mogelijk richting de markt.

En dat doe je door zo snel mogelijk betrokken contacten in te lichten en door een helder persbericht te maken waarin je:

- uiteenzet wat er is gebeurd,

- uitlegt hoe het zover heeft kunnen komen

- en aangeeft wat je eraan doet om dit in de toekomst te voorkomen.

Op deze manier stel je de markt gerust.

Hinderlijk voor iedereen, al die wachtwoorden moeten onthouden en dat geldt niet alleen voor je eigen wachtwoorden.

Ook binnen je bedrijf zijn er heel veel wachtwoorden die worden opgeslagen. Vaak centraal in een onbeveiligde Excel of worden beheerd door een IT manager. Onhandig en ook vooral niet altijd even veilig.

Daarom bestaan er wachtwoordmanagers. Applicaties of eigenlijk digitale kluizen die wachtwoorden versleuteld opslaan. Voor eigen gebruik, maar ook voor teamgebruik binnen een bedrijf.

Maar veel van de wachtwoordmanagers hebben een groot nadeel. Ze zijn vrijwel allemaal onderdeel van kleinere of grote Amerkaanse bedrijven die gebackupt worden in Amerika.
De FBI en de CIA daar wel toegang toe kunnen krijgen.

De Nederlandse startup Vaulteq heeft een ijzersterke propositie, want privacybeschermende regels zijn bij ons zo sterk, dat je gegevens bij hun wel veilig staan.

Bij Vaulteq staan de servers gewoon in Nederland en vallen ze onder de Nederlandse wetgeving. Geen gesnuffel van amerikaanse partijen dus.

De situatie tussen Turkije en Nederland is de afgelopen weken natuurlijk verslechterd. Dat had meteen effect op de vele zakelijke betrekkingen met bedrijven in ons land, en zeker toen een eventuele handelsboycot boven ons hoofd kwam te hangen. Er wordt immers voor 5,5 miljard aan handel gedreven, vooral in landbouw en machines.

Maar als je in Turkije zaken doet, hoe moet je hier dan mee omgaan?

De economie trekt flink aan. Volgens onderzoek zijn er in 2016 veel meer grote overnames gedaan dan in de jaren daarvoor. Onder de transacties in Nederland zaten afgelopen jaar een aantal grote deals. Zo nam het Amerikaanse Qualcomm de Nederlandse chipfabrikant NXP over voor 43 miljard euro. NN Group, het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden, kreeg voor 2,5 miljard euro verzekeraar Delta Lloyd in handen. En kabelbedrijf Ziggo fuseerde met Vodafone Nederland - die laatste betaalde 1 miljard euro voor vijftig procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf.

Het is voor veel ondernemers nu ook een goed moment zich op de overnamemarkt te begeven. Veel oudere ondernemers hebben gewacht met plannen om hun bedrijf te verkopen, en er zijn nu ook steeds meer ondernemers die door middel van overnames hun marktaandeel willen vergroten.

show more

Share/Embed