CĂUTAREA RĂMĂȘIȚELOR A 13 DEȚINUȚI POLITICI UCIȘI DE SECURITATEA DIN CLUJ ÎN APRILIE 1950
Gheorghe Petrov Gheorghe Petrov
2.57K subscribers
2,870 views
0

 Published On Nov 19, 2020

ACŢIUNEA DE VERIFICARE A SUBSOLULUI CLĂDIRII FOSTEI DIRECȚII REGIONALE DE SECURITATE CLUJ. CĂUTAREA OSEMINTELOR A 13 DEȚINUȚI POLITICI UCIȘI ÎN APRILIE 1950 (August 2010).

* Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Filiala Cluj, și Parchetul Militar Teritorial Cluj, a organizat în zilele de 18-20 august 2010 o acţiune de verificare a zidăriei unor încăperi din subsolul clădirii fostei Securităţi din Cluj unde a funcţionat arestul. Conform mărturiilor venite din partea unor foşti deţinuţi politici și a unor informaţii transmise şi perpetuate în timp de către unele persoane care au lucrat în clădirea fostei Securităţi, se susţinea ipoteza că trupurile a 13 persoane ucise de Securitate în aprilie 1950 ar fi fost fost depuse într-o încăpere de la subsolul clădirii a cărei intrare a fost zidită. Direcția Regională de Securitate Cluj a funcţionat la începutul anilor `50 ai secolului trecut în imobilul situat pe str. Republicii nr. 23, astăzi clădirea adăpostind Palatul Copiilor. Victimele au fost persoane care au activat în mişcarea armată de rezistenţă anticomunistă din zona Munţilor Apuseni. Toate au fost arestate în cursul lunilor februarie-mai 1949, fiind condamnate de către Tribunalul Militar Sibiu în lunile septembrie şi octombrie din același an. Pedepsele aplicate au variat, începând de la 15 ani de muncă silnică şi până la muncă silnică pe viaţă. După repartizarea condamnaţilor în diferite locuri de detenţie, din dispoziţia conducerii superioare a Securităţii Statului de atunci, între 12 februarie şi 15 martie 1950 aceştia au fost transferaţi la Penitenciarul Tribunalului din Cluj. Prin două adrese succesive, din 2 şi 5 aprilie 1950, emise de către Direcţia Regională a Securităţii Poporului Cluj şi semnate de colonelul Mihai Patriciu (nume real: Grunsperger Mihaly), se solicită penitenciarului predarea deţinuţilor pentru cercetări. În adresa din 2 aprilie sunt menţionate şapte persoane (MAXIM ALEXANDRU, POP ALEXANDRA, ANGHELUȚĂ MIHAI, NIȚESCU NICOLAE, ROBU IOAN, VANDOR VICTOR, MOLDOVAN SIMION), iar în adresa din 5 aprilie sunt menţionate alte şase persoane (PICOȘ FLORIAN, FLORINC MIHAI, DALEA EMIL, OLTEANU EMIL, BEDELEANU MIHAI, MĂRGINEANU PETRU). După ce au fost transferaţi la Securitate, toţi aceştia au fost executaţi. În urma lucrărilor de verificare executate, s-a confirmat faptul că trupurile celor ucişi nu au fost depuse şi ascunse în subsolul acelei clădiri.
* Operaţiunile tehnice de verificare a zidăriei şi lucrările ulterioare de refacere a suprafeţelor afectate au fost executate benevol de firma RH TRUST din Cluj, aparţinând domnului inginer Horea S. Dan, fiu de deţinut politic.
* În urma cercetărilor noastre ulterioare, am aflat că aceste persoane au fost asasinate în două locuri situate pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, unele prin împușcare și altele prin ștrangulare, trupurile fiind înhumate în gropi comune. Căutarea rămășițelor pământești ale acestor victime se află în continuare pe agenda noastră de lucru.
* Materialul video conține aspecte din timpul acțiunii ce am desfășurat-o la Cluj în august 2010. În imagini apar mai mulți foști deținuți politici interesați de rezultatul demersului nostru, însă o mare parte dintre ei au părăsit între timp această lume.

show more

Share/Embed